Demantoid

Demantoidul este un mineral din familia granaților, având culoarea verde-lucios, cu nuanțe intre verde ușor gălbui și verde-smarald. Un mineral rar, acesta este folosit, datorita frumuseții lui, la confecționarea bijuteriilor.

Demantoidele se număra printre cele mai frumoase și prețioase minerale din familia
granaților. Nu sunt suficient de dure pentru a fi utilizate in industrie, deși granatul poate fi folosit pe post de abraziv.

inel cu demantoid

Data fiind duritatea lor scăzută, demantoidele nu sunt induse în elita pietrelor prețioase.

Demantoidele sunt minerale din grupa silicaților, care pot varia coloristic de la verde-pal, de nuanța ierbii, pâna la verde-smarald. Au o strălucire naturală chiar mai puternică decât cea a diamantelor. Culoarea verde specifica se datorează urmelor de crom pe care le conțin aceste minerale.

Cele mai valoroase mostre de demantoid se găsesc în Munții Ural din Rusia, fiind supranumite „Smaraldele Uralilor”.

Demantoidul este predominant verde, cu reflexe gălbui sau albăstrui. Culoarea lui este data de micile cantități de crom ce se găsesc în interiorul cristalului – cromul este metalul care da și smaraldului culoarea specifică.

Demantoidul este o piatra foarte rara si deosebit de prețuită de colecționari. Datorita acestor caracteristici, demantoidele sunt adesea asemuite diamantelor.

Caracteristici

demantoid gema

Demantoidele sunt minerale din grupa silicaților. Ele conțin urme de crom, care le dau culoarea verde specifica. Pe lângă demantoid, andraditui, din familia granaților, prezintă și alte doua varietăți: topazolit, care este galben-verzui, și melanit, numit uneori „granat negru”.

Demantoidele sunt cele mai valoroase minerale din familia granaților, folosite și la confecționarea bijuteriilor, însă utilizarea lor în alte domenii este împiedicată de duritatea
relativ scăzută, valoarea acesteia este de 6 – 7 pe scara Mohs, folosita pentru măsurarea durității. Aceasta înseamnă ca, spre deosebire de diamante si rubine, demantoidele nu pot fi folosite în industrie, ca instrumente de taiere sau șlefuire.

Demantoidele reflecta lumina mai bine decât diamantele, deși efectele vizuale pe care le produc sunt uneori parțial disimulate de propriile cristale.

Origini

Demantoidele au fost descoperite în a doua jumătate a secolului al XlX-lea, in vestul Munților Ural din Rusia. Alte zăcăminte au fost descoperite în nordul Italiei, Elveția, Kenya si Zair.

Demantoidele se găsesc cu precădere în roci metamorfice – acele roci care s-au format cu mult timp în urma, prin acțiunea căldurii și a presiunii – sau în nisipuri care pot conține și urme de aur.
Atunci când se găsesc în roci, demantoidele pot fi însoțite de alte minerale, precum crisolit și tremolit.

Duritatea ceva mai scăzută este motivul pentru care ele nu sunt la fel de valoroase ca diamantele, rubinele, safirele și smaraldele.

EfectuI de flacără

Una dintre principalele atracții ale demantoidelor este modul in care ele reflecta lumina, parând sa aibă în interior un mănunchi de luminițe colorate și strălucitoare.

Tăietorii de pietre prețioase exploatează aceasta trăsătură prin folosirea unor tehnici de taiere speciale, care pun in evidenta acest „efect de flacara”.

Uneori, demantoidele conțin și firicele sau ..buchete” de azbest. In forma de coada de cal, aceste detalii pot create valoarea pietrei prețioase.
Puține pietre prețioase se pot compara cu demantoidele la strălucirea culorii. Printre cele care le seamănă, totuși, se numără olivinele, turmalinele verzi și unele varietăți de spinel.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Cadouri Non-Stop
Logo
Enable registration in settings - general