Ochi de tigru

Ochiul-de-tigru este o piatra semiprețioasă cu structura fibroasa, de culoare galbena si maro-aurie. Prezintă pete de oxid de fier, cărora li se datorează aspectul specific al pietrei –
asa-numitele dungi de tigru.

ochi de tigru

Ochiul-de-tigru este o varietale de cuart sclipitor (chatoyant). Chatoyance este un termen în limba franceza, format din cuvintele chat („pisica”) și ceil („ochi”), ce descrie efectul optic de „ochi-de-pisica”. De cele mai multe ori, acest efect este general de incluziunile fibroase din cristalele anumitor minerale. Însa în cazul ochiului-de-tigru, care este o forma de cuart, dungile galbene si maro-aurii se datorează incluziunilor de oxid de fier.

Bijuterii cu Ochi de tigru

Bijuterii cu Ochi de tigru pe eMAG

bijuterie ochi de tigru

Caracteristici

Compozitia chimica a ochiului-de-tigru este aceeași cu cea a cuartului.

  • Culoare: .
  • Formula chimică: .
  • Reactivitatea chimică: .
  • Sistem de cristalizare: .
  • Clasa mineralului: .

Ochiul-de-tigru face parte din clasa oxizilor. Este o forma de cuart și, asemenea tuturor varietăților acestui mineral, este un oxid al elementului nemetalic siliciu.

Structura fibroasa specifică a ochiului-de-tigru se datorează crocidolitului, care sta la baza formarii acestuia.

Coloritul ochiului-de-tigru este determinat de oxidul de fier ce apare in cursul descompunerii crocidolitului. Compusul chimic rezultat este limonitul, de culoare galbena. Prin încălzirea ochiului-de-tigru se poate provoca o reacție chimica în particulele de limonit, care le transformă în hematit rosiatic.

In Africa de Sud, foarte bogata în zacaminte de ochi-de-tigru, minerii spărgeau straturile de roci folosind focul, ca sa ajungă la filoane, iar această acțiune a creat pietre cu un spectru de culori interesant, incluzând obișnuitul  auriu-rosiatic, dar si nuanțe de rosu sau de portocaliu-piersica.

 

Origini

Ochiul-de-tigru este o varietate de cuart – unul dintre cele mai răspândite minerale ce formează toci.
Totuși, ochiul-de-tigru este una dintre tele mai rare astfel de varietăți – se formează prin alterarea crocidolitului, cunoscut și ca azbest albastru. Crocidolitul provine din materia topita care s-a cristalizat sub scoarța terestra. El se deplasează apoi în sus, spre suprafață, în formațiuni numite intruziuni magmatice. Ochiul-de-tigru apare cu precădere în mineralele bogate în fier numite amfiboli.
Cele mai importante zăcăminte de ochi-de-tigru se găsesc în Africa de Sud, la vest de Kimberley. Alte surse importante se afla în Australia de Vest, Brazilia, Myanmar, India și Sri Lanka.

Magia

….

 

Terapii pentru vindecare

Emoțional

Este utilizata pentru claritate în gândire și pentru o mai buna înțelegere a emoțiilor celorlalți.

 

 

Bun pentru:

  • meditație,

Alte calități ale Ochiului de tigru

Ochiul-de-tigru este o forma rara de cuart negru, cu dungi galbene si maro-aurii.
Este o piatră semiprețioasă deosebit de apreciată, folosită și în scop decorativ.

Crocidolitul sau azbestul albastru, o varietate a mineralului riebeckit, sta la baza formării ochiului-de-tigru. Este un silicat de fier și sodiu, cunoscut pentru structura lui fibroasa.

O alta varietate de cuarț sclipitor este ochiul-de-soim. Acesta se formează când crocidolitul se combină cu cuarțul, dar culoarea albastru-gri sau albastru-verde a crocidolitului inițial rămâne vizibilă la produsul final.

 

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Cadouri Non-Stop
Logo
Enable registration in settings - general