Aurul nebunilor

Cu aspectul ei strălucitor, pirita păcălește de multe ori mineralogii amatori, făcându-i sa creadă ca au găsit aur.

Sfărâmicioasa și otrăvitoare atunci când este încălzita, ea trebuie tratata cu multa grija, în multiplele sale utilizări.

Numele piritei provine din cuvântul grecesc pyr, care înseamnă „foc”, Aceasta denumire se refera la felul în care pirita produce scântei, atunci când este lovita de otel. Vechii greci o foloseau pentru a aprinde focul. In secolul al XVI-lea, când s-a inventat praful de pușcă, pirita a jucat un rol esențial în funcționarea primelor arme de foc. Totuși, nefiind un material suficient de dur, pirita a fost înlocuită mai târziu cu cremenele, considerat mai sigur in situațiile extreme, de viata și de moarte.

Mineral amăgitor

Astăzi se crede ca vechea zicala „Străzile Londrei sunt pavate cu aur” își are originea în urmele de pirita din pavaj, care strălucesc în lumina soarelui asemenea aurului. In mod similar, particulele „de aur” vizibile în strălucitoarea piatra prețioasă lapislazuli sunt, de fapt, tot urme de pirita obișnuita.

aurul nebunilor

Pirita este compusa din elementele fier și sulf. Întrucât pirita conține fier, care poate fi extras prin aplicarea unei tehnici la cald, ea este ultilizata la fabricarea otelului, însă aceasta reprezinta o întrebuințare secundara.

Sulful din pirita este un element-cheie în fabricarea acidului sulfuric, care, la rândul lui, este folosit la rafinarea petrolului, precum și la fabricarea îngrășămintelor, a vopselei și a explozivilor.

Testul piritei

Dacă un eșantion găsit de tine pare a fi pirita, poți sa-l verifici lovindu-l cu un obiect dur de metal, urmărind dacă scoate sau nu scântei. Pirita adevărată se topește foarte ușor atunci când este ținută deasupra unei flăcări.

Nu trebuie încălzită niciodată în locuri închise, deoarece emana dioxid de sulf, un gaz otrăvitor!

Pirita este sfărâmicioasă și sensibila la căldură, prin urmare trebuie sa fii foarte prevăzător atunci când o șlefuiești sau o tai, pentru ca mineralul sa nu se deterioreze.

Caracteristici

Denumirea chimica a piritei este sulfura de fier. Acest mineral prezintă anumite asemănări cu aurul, în special culoarea galben-alama și luciul metalic. Spre deosebire de aur, pirita
este dura și lasă o urma negru-verzuie, atunci când e frecata de porțelan alb, neemailat. In plus, nu poate fi zgâriată cu briceagul, în timp ce aurul, un metal moale, poate fi zgâriat cu
ușurință.

Suntem fericiti sa va asultam parerea!

Leave a reply

Cadouri Non-Stop
Logo
Enable registration in settings - general