De ce unele pietre sunt mai valoroase decât altele?

Există o veche poveste chinezească despre un om sărac care i-a cerut unui călugăr să-l ajute sa găsească multe pietre prețioase.

Dacă aceasta este dorința ta, atunci chiar și pietricelele din mare vor deveni pietre prețioase„.

Răspunsul l-a dezamăgit pe săracul omul, care sperase ca înțeleptul călugăr îl va sfătui cum să devină bogat.

Adevărul este ca o piatra devine prețioasă doar dacă oamenii își doresc s-o aibă.

Principalul motiv pentru care unele pietre prețioase sunt atât de valoroase este faptul ca sunt rare.

Dacă ar exista mai multe rubine, de culoare și calitate perfecte, ele și-ar pierde rapid valoarea.

Din punctul de vedere al unui bijutier modern, pietrele prețioase sunt minerale sau substanțe organice care pot fi tăiate și șlefuite pentru a crea obiecte frumoase și scumpe.

Tipuri de pietre prețioase

Cele mai valoroase pietre sunt următoarele:

 • diamantul
 • rubinul
 • safirul
 • smaraldul

Fiecare dintre ele are spectrul sau de culori și, în general, о strălucire specifică.

După pietrele prețioase, vin cele pe care le numim pietre semipretioase:

 • opal,
 • turcoaz,
 • granat,
 • acvamarin,
 • jad,
 • piatra lunii,
 • ametist
 • alte forme de cuart.

Totuși, în secolul trecut, s-au descoperit multe substanțe noi, care au fost adăugate pe lista.

Pietrele semiprețioase impresionează prin culorile frumoase, dar, în general, nu sunt la fel de dure precum cele prețioase.

Pe scara Mohs, care măsoară duritatea mineralelor, opalul se clasează la 5 – 6, iar turcoaza, la 5-6, în timp ce diamantul se afla în vârful clasamentului, la 10.

Scara de duritate Mohs

Scara de duritate Mohs permite evaluarea durității relative a unor materiale, cu precădere a nemetalelor. Ea se bazează pe capacitatea unui material de a fi zgâriat sau de a zgâria alt material. A fost inventată în anul 1812 de către mineralogul german Friedrich Mohs (1773-1839).

Dacă un material oarecare poate să zgârie de exemplu fluorina, dar nu și apatitul, duritatea sa pe scara Mohs este între 4 și 5 (convențional 4,5). De exemplu, duritatea unei unghii umane este de 2,5.

Aurul și argintul în stare pură au duritatea între 2,5 și 3. Monedele de cupru au duritatea 3, lamele de cuțit – 5,5, sticla 6-7 etc.

In plus, mai exista patru nestemate organice, care se formează sub acțiunea unor animale sau plante. Acestea sunt:

 • perla,
 • chihlimbarul,
 • coralul,
 • jaisul.

Toate pietrele prețioase sunt prelucrate pentru a le fi pusă în valoare frumusețea naturală.

Diamantul, rubinul, safirul și smaraldul trebuie tăiate și șlefuite cu măiestrie, pentru a le fi evidențiate culorile și a se profita de modul în care ele reflectă lumina.
Uneori este necesara o corectare a formei. Unele varietăți de calcedonie, de exemplu, sunt pietre semiprețioase care se găsesc în natura, iar bucățile de chihlimbar, care pot conține insecte prinse înauntru, sunt bijuterii fascinante.

Elemente rare

pietre pretioase rubin

In domeniul bijuteriilor, lucrul cu pietre prețioase include în mod tradițional și prelucrarea a doua dintre cele mai rare și mai pretioase metale: platina si aurul.

Aurul poate fi șlefuit pentru a dobândi о strălucire inimitabila și, deși pare dur, nu este greu de îndoit și modelat – prin urmare, poate fi ușor prelucrat de către bijutieri. Același lucru este valabil și pentru platină și argint.

Aceste minerale prețioase și semiprețioase sunt valoroase prin prisma rarității lor, a faptului ca sunt foarte greu de găsit.

Moda schimbătoare

Valoarea diferitelor pietre prețioase este afectata și de evoluția modei și a gustului public.

Descoperirea de noi pietre prețioase poate duce la aparitia unei mode trecătoare.

Alexandritul este un asemenea exemplu – a fost descoperit în Munții Ural din Rusia, în 1830, și la acea data s-a bucurat de o popularitate imensa, deoarece, în anumite poziții, părea ca reflectă culorile steagului național rusesc.

Turmalina a fost descoperita în secolul al XVIII-lea și a fost considerate, la timpul respectiv, mai puțin valoroasă decât celelalte pietre prețioase. Astăzi însă, o turmalina albastră din Brazilia, poate valora mai mult decât un rubin. La fel, un cristal de tanzanit ce valorează mai mult pe piața de astăzi decât un smarald mic.

Suntem fericiti sa va asultam parerea!

Leave a reply

Cadouri Non-Stop
Logo
Enable registration in settings - general